Augustus 2024
‘Ik laat je niet in de steek.’
Dit zegt Antje tegen Piet, haar man. Piet heeft dementie en is volledig afhankelijk van Antje.
Schoonzoon Alfred belt mij met de vraag of ik kan helpen. Sinds Piet de diagnose dementie heeft, is het voor de familie onduidelijk welke hulp zij kunnen krijgen. Het duizelt ze: de huisarts heeft vervangende mantelzorg van Home Instead ingezet, ook is er een welzijnsorganisatie bij betrokken. En wat is de Wet Langdurige Zorg (Wlz). Krijgt Piet een casemanager?
Alfred spreekt met zijn collega over mantelzorg: De collega vertelt dat zíjn vader ook dementie heeft en dat ze voor ondersteuning een mantelzorgmakelaar hebben ingeschakeld. Die kan jullie ook helpen’. En zo leerde ik Antje en Piet kennen.
Antje zegt dat zij één contactpersoon wil, want ‘nu loopt alles door elkaar’. We bespreken wat ze nodig heeft om voor Piet te blijven zorgen. Eén ding staat vast: ‘Piet gaat nergens heen. Alleen wanneer het écht niet meer gaat…’, zegt Antje geëmotioneerd. Ik zie hoe graag ze samen willen blijven. Ik hoop dat het heel lang mogelijk is.
Eerst vraag ik thuiszorg aan, daarna een traplift bij de gemeente. Want hun huis heeft een steile trap en doordat Piet onvast op zijn benen staat, is er risico op vallen. Tot slot bespreken we de Wet langdurige zorg (Wlz). Ik vraag een Wlz-indicatie aan zodat er meer zorg ingezet kan worden. Er volgt een gesprek met het Centrum Indicatiestelling Zorg (Ciz) waarbij ik op verzoek van Antje aanwezig ben. Het Ciz ziet de noodzaak en kent de indicatie toe. Daarmee kan Piet worden ingeschreven bij een zorginstelling in de buurt. Voor als het écht niet meer gaat.
Naarmate Piet verder achteruit gaat, valt de zorg Antje steeds zwaarder. Vooral ’s nachts is ze alert, omdat Piet meerdere keren uit bed gaat en zij daardoor niet kan doorslapen. Overdag reageert ze dan geïrriteerd als Piet iets niet snapt. Dat vindt ze erg van zichzelf, want ze weet dat hij er niets aan kan doen.
Belangrijk is dat Antje meer tijd voor zichzelf krijgt. Is dagbesteding een oplossing? Piet houdt van de natuur, een zorgboerderij, dat is iets voor hem! De zorgboerderij heeft een wachtlijst, maar Piet kan wel alvast kennis komen maken.
Inmiddels komt de gemeente de traplift bespreken. Die geeft het echtpaar in overweging om te verhuizen naar een appartement. Maar of dat nu de oplossing is?
Dan ontvang ik een WhatsApp-bericht van Antje. Ze is ten einde raad. ‘Ik wil het niet, maar Piet moet opgenomen worden’. Ik bel Antje en hoor aan haar stem hoe moeilijk dit besluit haar valt. Daarna ga ik aan de slag om het proces van opname in gang te zetten. Ik had hen langer samen thuis gegund.
De namen zijn om privacyredenen gefingeerd.