De mantelzorgmakelaar vertelt

Oktober 2024

Van de regen in de drup met een Wlz-indicatie?

Peter en Herman zorgen voor hun bejaarde vader Cees. Vier jaar geleden is zijn vrouw overleden en Cees is eenzaam. Daarnaast kampt hij met een alcoholverslaving. Hij kan zijn leven geen richting meer geven. De twee broers zien hun vader lichamelijk en geestelijk achteruitgaan. Omdat Cees zichzelf niet meer verzorgt en het huishouden niet bijhoudt, hebben ze thuiszorg en huishoudelijke ondersteuning ingezet. Het is niet voldoende, Cees blijft onverzorgd en het huis raakt vervuild. Peter en Herman vinden het verschrikkelijk.

‘Maar niets doen, is geen optie’, zegt Peter, wanneer hij mij belt. ‘Wat kunnen we doen om mijn vader meer kwaliteit van leven te geven?’
Ik begin met begeleiding aan te vragen bij de gemeente. Die wordt toegekend. Eén keer per week komt er een aardige mevrouw van Home Instead voor een praatje en luistert met hem naar operamuziek, zijn grote passie.
Langzaam maar zeker heeft Cees intensievere zorg nodig. Nu betalen de zorgverzekeraar en de Wmo de zorg voor Cees. Maar als langdurige en intensievere zorg nodig is, kan een indicatie vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) helpen om meer zorg te regelen. Die aanvraag doe ik bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Van cruciaal belang daarbij is het advies van de thuiszorg en de medische onderbouwing van de begeleider verslavingszorg. De CIZ-consulente komt langs bij Cees en ziet de noodzaak van een indicatie in. Voor de hoogte ervan wil ze eerst intern overleggen.
Dat is best spannend, want aan een Wlz-indicatieprofiel is een budget gekoppeld waaruit de zorg betaald wordt. Bij Cees gaat het om thuiszorg, huishoudelijke ondersteuning en begeleiding. Zodra een indicatie is vastgesteld gaat degene die de zorg ontvangt direct een verplichte, inkomensafhankelijke bijdrage aan het Centraal Administratiekantoor (CAK) betalen. Ongeacht of er zorg wordt ingezet. De hoogte van de indicatie bepaalt dus of alle zorg betaald kan worden uit het Wlz-budget.

Na een paar dagen is de Wlz-indicatie bekend. Ik zoek het budget erbij en tot mijn grote schrik zie ik dat met deze indicatie alleen de thuiszorg betaald kan worden! Terwijl Peter en Herman juist meer huishoudelijke ondersteuning en begeleiding willen inschakelen. En Cees moet nu ook die eigen bijdrage aan het CAK betalen!
Ik bel direct het CIZ en vraag hoe deze indicatie tot stand is gekomen. Ik leg uit dat huishoudelijke hulp en begeleiding met deze indicatie niet vergoed worden, terwijl dit juist nodig is om verwaarlozing te voorkomen. Er is te weinig gekeken naar de invloed en gevolgen van de verslaving.
We bespreken opnieuw de situatie van Cees. Uiteindelijk ziet het CIZ reden voor een aangepaste indicatie met genoeg ruimte voor extra zorg. Dit zorgt voor grote opluchting bij de broers.

De namen zijn om privacyredenen gefingeerd.