De mantelzorgmakelaar vertelt

November 2024

10 november: De Dag van de Mantelzorg

In 2020 schreef ik in het Kompas mijn eerste artikel over de Dag van de Mantelzorg. Ik was net begonnen als zelfstandig mantelzorgmakelaar. Sinds die tijd heb ik gezien dat als het gaat om de zorg voor hun naasten de gedrevenheid van mantelzorgers onverminderd groot is. Maar ik zie ook dat zij het zwaarder hebben gekregen. Want ons zorgstelsel piept en kraakt door personeels- en financieringstekorten bij gemeenten, zorgverzekeraars en zorgorganisaties. Bij het regelen van zorg hebben mantelzorgers daar veel last van. Toch blijven ze stug doorgaan en vormen zo een onmisbare schakel in ons zorgstelsel. Mantelzorgers zijn de ogen en oren van de zorgprofessionals zodat die de juiste zorg kunnen verlenen. Wat heeft vader of moeder nog meer nodig, naast het toedienen van medicatie en hulp bij aan- en uitkleden?

Wie zorgt voor wie? Ik denk aan Saskia, die alle ballen in de lucht wil houden met een fulltime baan, een gezin en een partner die, vanwege een hersenbloeding, is opgenomen in een revalidatiecentrum. Ze zit er doorheen, maar wil toch zoveel mogelijk met de kinderen op bezoek bij haar man. In de avonduren, want overdag moet ze werken. En ik denk aan Gert, die thuis zo lang liefdevol voor zijn vrouw met Parkinson heeft gezorgd. Toen het niet meer ging heeft hij haar, met pijn in zijn hart, moeten laten opnemen in een verpleeghuis. De moeilijkste beslissing van zijn leven. Ook Sanne moest een moeilijk besluit nemen toen haar moeder steeds meer verward raakte door de dementie. Terwijl ze wist dat haar moeder thuis wilde blijven wonen, ging ze tóch op zoek naar een passende woonvorm. Ze vond een kleinschalig wooninitiatief waar haar moeder nu goed wordt verzorgd.

In de vierenhalf jaar dat ik mensen ondersteun die voor een naaste zorgen, ben ik nog steeds onder de indruk van die gedrevenheid, de liefde en soms ook het plichtsbesef, om de zorg goed te regelen. We bespreken wat mantelzorgen voor hun eigen leven betekent.
Op De Dag van de Mantelzorg staan mantelzorgers centraal. Als samenleving laten wij op die dag onze waardering blijken voor de liefdevolle zorg die Saskia, Gert, Sanne en hun medemantelzorgers dagelijks aan hun naasten geven.
Gemeenten doen dat door het verstrekken van een ‘Mantelzorgcompliment’ of ‘Blijk van Waardering’. Dat kan een cadeaubon zijn of bijvoorbeeld het organiseren van een high tea met andere mantelzorgers.

Elke dag stellen mantelzorgers zichzelf de vraag: ‘Hoe hou ik het vol?’ Daarom is het belangrijk dat mantelzorgers een dag per jaar in het zonnetje worden gezet. Om hen écht te helpen, zou de zoektocht naar ondersteuning eenvoudiger en toegankelijker moeten worden gemaakt. Voor nu: een diepe buiging voor alle mantelzorgers!

De namen zijn om privacyredenen gefingeerd.