De mantelzorgmakelaar vertelt…

10 November is het de Dag van de mantelzorg! De dag waarop mantelzorgers in het zonnetje staan en extra aandacht krijgen. Gemeenten, welzijnsorganisaties of mantelzorgsteunpunten bieden mantelzorgers diverse activiteiten aan zoals leuke workshops of een gezellig uitstapje. Stichting MEE organiseert de Dag van de mantelzorg jaarlijks in opdracht van de gemeente Hoeksche Waard.

Maar weet u, stiekem denk ik wel eens: er zijn al zoveel ‘dagen van’: Secretaressedag, Valentijnsdag, Burendag, Fiets naar je Werk Dag, de Niet-Winkeldag… Wat is de waarde ervan en hoe zit dat dan met de Dag van de mantelzorg? Aan wie kan ik dat beter vragen dan aan de mantelzorgers zelf?

Carola uit Strijen zorgde jarenlang met veel liefde voor haar moeder die in 2020 aan de ziekte van Alzheimer overleed. Nu zorgt ze, met evenveel liefde, voor haar vader die aan dezelfde ziekte lijdt. ‘Tja’, vraagt Carola zich af, ‘is het inmiddels niet een uitgehold begrip’? ‘Ik ben er niet zo mee bezig, wel met mantelzorgen’, zegt ze met een knipoog. Zelf zal ze geen gebruik maken van de aangeboden activiteiten. Maar als ze al iets van de Dag van de mantelzorg moet vinden, dan slaat de weegschaal positief door. ‘Het is een sympathieke manier om aandacht voor mantelzorg te vragen.’

Margot uit Westmaas is naast haar werk dagelijks bezig met het regelen van zorg voor haar moeder die eveneens aan de ziekte van Alzheimer lijdt. Sinds kort woont haar moeder in een zorginstelling. Dat betekent niet dat de mantelzorgtaken minder worden, wel anders. ‘Mantelzorg is er iedere dag, niet alleen op díe dag’, zegt Margot, ‘het neigt een beetje naar commercie’. ‘Ik heb veel meer aan een vriendin die aanvoelt wanneer het mij soms te veel wordt. Die naar mij luistert en laat weten dat ik mijn verdriet en zorgen met haar kan delen’.

De oudste zoon van Marrit uit Numansdorp is 12 jaar en heeft cerebrale parese (CP). Dat is een houding- en bewegingsstoornis ontstaan door een hersenbeschadiging tijdens de geboorte. Mantelzorg wordt niet alleen aan ouderen gegeven. Ouders van kinderen met een beperking geven intensieve mantelzorg aan hun kind. ‘De Dag van de mantelzorg is er niet alleen voor mantelzorgers’, vindt Marrit, ‘maar ook voor de hele maatschappij’. ‘Die dag draagt bij aan het creëren van maatschappelijk besef dat het zorgen voor een naaste iedereen en op ieder moment kan overkomen. Die extra aandacht geeft mij het gevoel dat ik er niet alleen voor sta. Dat ik word gezien!’

Er is onder mantelzorgers vooral veel waardering voor De Dag van de mantelzorg, maar er wordt soms ook wel met een kritische blik naar gekeken. Tenslotte is aandacht voor mantelzorgers mooi, maar een structurele oplossing om hen goed te ondersteunen is nog veel mooier.
De (plaats)namen zijn om privacyredenen gefingeerd